MENU,

Szukaj na tym blogu

piątek, 24 lipca 2015

jaglanka z letnimi owocami - wersja poprawiona

Na moim blogu wcześniej pojawił sie już przepis na jaglankę, a raczej na kszę jaglaną ugotowaną na mleku. W tym przepisie jaglanka jest bardziej płynna, przypomina ugotowaną owsiankę i jest nieziemsko pyszna. Dodatek letnich owoców nadaje jej cudownego różowego koloru i smaku wakacji.
Zachęcam do wypróbowania.


POTRZEBUJEMY NA 1 WIĘKSZĄ LUB 2 MNIEJSZE POCJE :
  • 1/4 szklanki kaszy jaglanej
  • szklankę wody
  • 2 łyżki chudej śmietany
  • łyżka miodu
  • garść czerwonych porzeczek i truskawek + druga garść do podania


Kaszę mielimy w młynku do kawę na proszek z grudkami. Zajmie to około 5-10 sekund.
Wkładamy powstały proszek do garnka prażymy chwilę, dodajemy wodę i miód. Gotujemy pod przykryciem, po około 10 minutach dodajemy śmietanę i owoce. Jeśli jest za mało wody, dolewamy ją.
Gotujemy jeszcze 5-10 min. 
Podajemy z owocami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl