MENU,

Szukaj na tym blogu

sobota, 18 lipca 2015

grillowana cukinia z orzeszkami ziemnymi, tofu i szczypiorkiem.

Lekkie, szybkie, proste, z niewielu składników.
Idealne danie na czas, kiedy to cukinia jest w sezonie i można dostać ją za grosze.
Można podawać z ryżem.
Smacznego.




Składniki 2 porcje:

2 cukinie
pół kostki tofu
2 garści orzeszków ziemnych
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
szczypta chili
odrobina cukru trzcinowego
szczypiorek do posypania


Cukinie myjemy, kroimy na plastry, grillujemy około 5 minut na patelni grillowej, dodajemy orzeszki i grillujemy jeszcze minutę.

Tofu kroimy w kostkę polewamy odrobiną sosu sojowego, podsmażamy na złoto na patelni.

 W miseczce mieszamy sos sojowy, ocet, cukier i chili. Polewamy tofu i gotujemy razem około minuty. Dodajemy cukinie z orzeszkami i posypujemy szczypiorkiem.


Lekkie i szybkie dania na upalne dni

1 komentarz:

  1. Pysznie wygląda! Coś dla mnie :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl