MENU,

Szukaj na tym blogu

sobota, 18 lipca 2015

Kasza jaglana zapiekana z sosem pomidorowym z dodatkiem pieczonejcukinii i mozzarelli.

Danie proste, letnie, delikatnie pracochłonne. Z sezonowych składników :)






\
Na 4 małe lub 2 duże porcje potrzebujemy :

1 dużą cukinie
5 pomidorów
2 ząbki czosnku
1 czerwoną cebulę
1/3 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
sól, pieprz kajeński i kolorowy
pół szklanki kaszy jaglanej
szklanka wody + pół szklanki wody

Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni.
Pomidory myjemy, wkładamy do naczynia żaroodpornego. 
Pieczemy około 40 minut.

Gdy przestygną obieramy i kroimy w kostkę. 
Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na rozgrzanej patelni około 3 minut, dodajemy pomidory.

Gotujemy na dużym ogniu, aż część wody odparuje.
Pod koniec dodajemy wino i przyprawy.


Cukinie myjemy, kroimy w plastry.
Pieczemy w 200 stopniach około 7 minut.
Gdy przestygnie każdy plaster kroimy na 4 części i dodamy do sosu pomidorowego.

Kaszę jaglaną prażymy, dodajemy szklankę wody oraz szczyptę soli.
Gotujemy około 10 minut.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy kaszę.
Dodajemy do niej pozostałe pół szklanki wody i mieszamy. 
Wykładamy sos, układamy mozzarellę pokrojoną w plastry, przykrywamy następną warstwą sosu. 

Na wierzch wykładamy resztę mozzarelli.
Pieczemy w 200 stopniach około 15 minut.
Posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl