Ciasteczka są mało słodkie, jeśli lubimy słodkie wypieki dodajmy więcej syropu z daktyli.
Składniki na około 15 ciastek:
pól szklanki mąki pełnoziarnistej
( w wersji bezglutenowej można ją zastąpić mąka owsianą lub zmielonymi płatkami owsianymi)
pół szklanki mąki jaglanej
1 jajko
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
5 łyżek syropu z daktyli/ syropu ryżowego/ syropu z agawy lub innego naturalnego słodzika
pół szklanki płatków owsianych górskich
pół szklanki bakalii ( żurawina, słonecznik, daktyle, rodzynki, siemie lniane, pestki dyni )
W dużej misce mieszamy mąki. W oddzielnej mieszamy syrop jajko i olej.
Dodajemy do mąk, mieszamy.
Dodajemy płatki i bakalie i wyrabiamy ciasteczka.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Formujemy ręcznie ciasteczka.
Pieczemy w 190 stopniach ok. 15 minut
pyszne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńpodane z owocami z pewnością naturalnie nabierają słodyczy. pychotka :)
OdpowiedzUsuń