Połączenie idealne, lekkie i zarazem sycące danie, które można przygotować z łatwością.
Składniki :
3/4 szklanki kaszy jaglanej
2 szklanki wody
1 pęczek botwinki
2 łyżki oleju lnianego
pół szklanki marynowanych buraczków
1 cebula
2 gałązki rozmarynu, tylko listki
pieprz cayenne, sól morska, czosnek niedźwiedzi
1 łyżka octu balsamicznego
do podania : garść fety pokruszonej
garść orzechów włoskich
posiekany szczypiorek
listki bazylii
Kaszę wsypujemy do garnka i prażymy. Jak zacznie się unosić przyjemny, orzechowy zapach dodajemy wodę, szczyptę soli i cukru.
Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 13 minut, do tym czasie dodajemy posiekaną botwinkę (bez liści, z buraczkami pokrojonymi w plasterki), gotujemy wszystko razem około 5 minut, zdejmujemy z ognia i odstawiamy.
Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na patelni dodajemy marynowane buraczki i dusimy 5 minut.
Liście z botwinki blendujemy z czosnkiem niedźwiedzim, rozmarynem, olejem lnianym, i marynowanymi buraczkami.
Dodajemy do kaszy jaglanej, mieszamy. Doprawiamy octem, pieprzem kajeńskim, solą morską i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Podajemy z pokruszoną fetą, szczypiorkiem, listkami bazylii i pokrojonymi orzechami włoskimi.
Smacznego.
pyszne danie!
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuń