MENU,

Szukaj na tym blogu

piątek, 29 maja 2015

Pilaf z kaszy jaglanej z botwinką, fetą i orzechami włoskimi.


Połączenie idealne, lekkie i zarazem sycące danie, które można przygotować z łatwością.



Składniki :
3/4 szklanki kaszy jaglanej
2 szklanki wody
1 pęczek botwinki
2 łyżki oleju lnianego
pół szklanki marynowanych buraczków
1 cebula
2 gałązki rozmarynu, tylko listki
pieprz cayenne, sól morska, czosnek niedźwiedzi
1 łyżka octu balsamicznego

do podania : garść fety pokruszonej
garść orzechów włoskich
posiekany szczypiorek
listki bazylii


Kaszę wsypujemy do garnka i prażymy. Jak zacznie się unosić przyjemny, orzechowy zapach dodajemy wodę, szczyptę soli i cukru.

Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 13 minut, do tym czasie dodajemy posiekaną botwinkę (bez liści, z buraczkami pokrojonymi w plasterki), gotujemy wszystko razem około 5 minut, zdejmujemy z ognia i odstawiamy.

Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na patelni dodajemy marynowane buraczki i dusimy 5 minut.

Liście z botwinki blendujemy z czosnkiem niedźwiedzim, rozmarynem, olejem lnianym, i marynowanymi buraczkami.

Dodajemy do kaszy jaglanej, mieszamy. Doprawiamy octem, pieprzem kajeńskim, solą morską i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Podajemy z pokruszoną fetą, szczypiorkiem, listkami bazylii i pokrojonymi orzechami włoskimi. 

Smacznego.




2 komentarze:

Durszlak.pl