MENU,

Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 11 maja 2015

razowy chleb ze słonecznikiem.

Przygotowywanie chleba zaczynami dzień wcześniej wieczorem, dzięki temu jest on bardzo długo świeży i miękki. Przepis pochodzi z pracowni wypieków  leciutko zmodyfikowany.



Wieczorem robimy zaczyn, mieszamy w misce :
  • 150 g mąki
  • pół łyżeczki drożdży suszonych
  • 130 g wody
Przykrywamy folią i odstawiamy na 12-18 godzin.

Później dodajemy :

  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczkę drożdży
  • 350 ml wody ( najlepiej w temperaturze 37 st )
  • 70 g ziaren słonecznika
Zmieniłam także trochę metodę zagniatania ciasta na ten chleb, piekłam już go wielokrotnie - na początku wyrabiając ciasto ręcznie, później mikserem wyposażonym w hak do zagniatania ciasto drożdżowego jednak za każdym razem sprawiało mi to trudność, aż odkryłam, że to ciasto najlepiej wychodzi wyrabiane metodą Bertineta - nie zajmuje to dużo czasu, a ciasto wychodzi bardzo elastyczne.




Po wyrobieniu ciasta przekładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia ok. 1-1,5 godz.





Po upływie czasu wyrastania ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Znowu przykrywamy i zostawiamy na około 30-40 min aż ciasto wypełni formę, nagrzewamy piekarnik do 230 stopni.
Ścianki piekarnika pryskamy wodą, po 10 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i dopiekamy jeszcze około 30 min.
Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl