Wieczorem robimy zaczyn, mieszamy w misce :
- 150 g mąki
- pół łyżeczki drożdży suszonych
- 130 g wody
Przykrywamy folią i odstawiamy na 12-18 godzin.
Później dodajemy :
- 350 g mąki pszennej
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczkę drożdży
- 350 ml wody ( najlepiej w temperaturze 37 st )
- 70 g ziaren słonecznika
Zmieniłam także trochę metodę zagniatania ciasta na ten chleb, piekłam już go wielokrotnie - na początku wyrabiając ciasto ręcznie, później mikserem wyposażonym w hak do zagniatania ciasto drożdżowego jednak za każdym razem sprawiało mi to trudność, aż odkryłam, że to ciasto najlepiej wychodzi wyrabiane metodą Bertineta - nie zajmuje to dużo czasu, a ciasto wychodzi bardzo elastyczne.
Po wyrobieniu ciasta przekładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia ok. 1-1,5 godz.
Po upływie czasu wyrastania ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Znowu przykrywamy i zostawiamy na około 30-40 min aż ciasto wypełni formę, nagrzewamy piekarnik do 230 stopni.
Ścianki piekarnika pryskamy wodą, po 10 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i dopiekamy jeszcze około 30 min.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz