MENU,

Szukaj na tym blogu

czwartek, 21 maja 2015

owsianka z pieczonym rabarbarem i domowym syropem z daktyli.

Pieczony rabarbar, przygotowujemy bez dodatku cukru, dosładzamy domową pastą z daktyli, która można zrobić w 5 minut. Owsiankę można podawać na zimno z jogurtem lub na ciepło z mlekiem.



Składniki 2 porcje :

na pieczony rabarbar :
  • 2 duże łodygi rabarbaru
  • 6 daktyli namoczonych w wodzie przez 2 godziny

Rabarbar obieramy, kroimy każdą łodygę na 4 części, później wzdłuż na pół.
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni, pieczemy przez około 15 -20 min, aż rabarbar będzie miękki, lecz nierozpadający.

W między czasie robimy syrop z daktyli, odlewamy większość wody ( zostawiamy potrzebną ilość na gęsty syrop ) i blendujemy. Po przestudzeniu mieszkamy rabarbar z syropem.

robimy owsiankę, na zimno mieszkamy 6 łyżek płatków z wodą lub sokiem jabłkowym/pomarańczowym i wkładamy do lodówki na noc.

na ciepło 6 łyżek płatków zalewamy 1/3 szklanki mleka i gotujemy 3 minuty.

podamy z rabarbarem i syropem z daktyli.

smacznego.
Tydzień z owsianką

3 komentarze:

  1. Cudowny pomysł na owsiankę! Uwielbiam takie śniadania.
    Muszę przyznać, że robisz piękne zdjęcia, takie klimatyczne :)
    Pozdrawiam, Agata

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl