Składniki 2 porcje :
na pieczony rabarbar :
- 2 duże łodygi rabarbaru
- 6 daktyli namoczonych w wodzie przez 2 godziny
Rabarbar obieramy, kroimy każdą łodygę na 4 części, później wzdłuż na pół.
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni, pieczemy przez około 15 -20 min, aż rabarbar będzie miękki, lecz nierozpadający.
W między czasie robimy syrop z daktyli, odlewamy większość wody ( zostawiamy potrzebną ilość na gęsty syrop ) i blendujemy. Po przestudzeniu mieszkamy rabarbar z syropem.
robimy owsiankę, na zimno mieszkamy 6 łyżek płatków z wodą lub sokiem jabłkowym/pomarańczowym i wkładamy do lodówki na noc.
na ciepło 6 łyżek płatków zalewamy 1/3 szklanki mleka i gotujemy 3 minuty.
podamy z rabarbarem i syropem z daktyli.
smacznego.
Cudowny pomysł na owsiankę! Uwielbiam takie śniadania.
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że robisz piękne zdjęcia, takie klimatyczne :)
Pozdrawiam, Agata
dziekuje bardzo mi milo :)
UsuńŚwietny pomysł :)
OdpowiedzUsuń