Wyszły delikatne i bardzo smaczne. Z przepisu wychodzi około 6 sporych kotletów.
Składniki :
- 240 g ugotowanej ciecierzycy *
- 1 jajko
- 200 g batatów
- 0,5 szklanki pokruszonych płatków owsianych
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- 2 łyżeczki soli
- świeżo zmielony pieprz
przygotowanie :
Batata obieramy i kroimy w plasterki, gotujemy do miękkości około 10-15 minut, w międzyczasie kroimy cebulę i czosnek, podsmażamy na patelni aż cebula się zeszkli. Studzimy.
Blendujemy wszystkie składniki oprócz płatków na gładką masę, dosypujemy płatki owsiane i mieszamy łyżką. Formujemy burgery, obtaczamy je w bułce tartej, układamy na blaszce.
Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach.
* suchą ciecierzycę moczymy 6-12 godzin, po czym gotujemy ją z łyżeczką sody oczyszczonej około 30 minut. można zastąpić ją ciecierzycą z puszki.
propozycje podania :
1.
pełnoziarnista bułka + sos bazyliowy + ogórek / pomidor / czerwona cebula
sos bazyliowy :
garść listków bazylii
150 g jogurtu naturalnego
sól, pieprz
ząbek czosnku
Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę,
2.
pełnoziarnista bułka + sos miodowo musztardowy + ser + pomidor/ kiszony ogórek/ czerwona cebula
sos miodowo - musztardowy :
150 g jogurtu
łyżeczka miodu
2 łyżki musztardy
sól, pieprz do smaku
Mieszamy wszystkie składniki w miseczce.
Przepis na bułki ze zdjęcia można znaleźć tutaj.
Zrobiłam je z mąki pszennej oraz mąki pszennej razowej.
Posypałam pestkami słonecznika i kruszonymi płatkami owsianymi,
ciasto było dosyć klejące, wyrabiałam je tą samą metodą, o której pisałam w poście o chlebie razowym.
Zrobiłam je z mąki pszennej oraz mąki pszennej razowej.
Posypałam pestkami słonecznika i kruszonymi płatkami owsianymi,
ciasto było dosyć klejące, wyrabiałam je tą samą metodą, o której pisałam w poście o chlebie razowym.
Uwielbiam vege burgery!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com