MENU,

Szukaj na tym blogu

piątek, 6 listopada 2015

żytni podpłomyk z gruszką i gorgonzolą.


inspiracja :codziszjemnasniadanie


Składniki na 2 podpłomyki :


* 150 g mąki żytniej typ 720
* 90 ml wody
* łyzeczka soli

sos :
*2 łyżki oliwy
*łyzka octu balsamicznego
*poł łyżeczki miodu

* gruszka
*75 g sera gorgonzola



1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miseczki i wyrabiamy.

2. Nagrzewamy piekarnik do 250 stopnii razem z blachą, na ktorej będziemy piec podpłomyk.

3.Wszystkie składniki na sos mieszamy.

4. Wyrobione ciasto wałkujemy na bardzo cienki placek. Kładziemy na rozgrzanej blaszce, smarujemy delikatnie sosem, kładziemy plasterki sera i gruszki. Pieczemy na złoty kolor około 9-11 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl