Podane składniki są na małą tortownicę, na zwykłą należy podwoić ilość wszystkich składników.
Składniki na małą tortownicę :
na spód :
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej
- 3/4 szklanki wody
- szczypta soli
- łyżka cukru
Kaszę jaglaną prażymy w garnku, jak zacznie przyjemnie pachnieć orzechami dodajemy wodę, sól oraz cukier. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut. Studzimy.
- 2 jajka
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru waniliowego ( można zastąpić 1 opakowaniem cukru wanilionowego) + 4 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki startej skórki z cytryny
- 1/4 szklanki roztopionego i przestudzonego masła
Przestudzoną kaszę oraz resztę składników blendujemy na gładką masę.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 15-18 minut.
karmelizowany rabarbar :
- 400 - 500 g rabarbaru
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Rabarbar obieramy ze skórki, myjemy. Kroimy łodygi wzdłuż a następie na paski o długości ok 4 cm. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy cukier, masło i mieszamy. Następie dodajemy rabarbar i smażymy do miękkości około 10 minut.
Rabarbar wykładamy na podpieczony spód i czekamy aż osiągnie temperaturę pokojową.
W międzyczasie robimy kruszonkę :
owsiana kruszonka :
- 90 gram zmielonych na mąkę w młynku do kawy płatków owsianych
- 40 gram cukru trzcinowego
- 45 gram zimnego masła
Mieszamy wszystko w misce, rozcierając palcami na kruszonkę. Posypujemy nią ciasto i pieczemy wszystko w 180 stopniach ( piekłam bez termoobiegu ) około 25 minut.
Po upływie 25 minut zwiększyłam temperaturę do 200 stopni i przełożyłam ciasto na najwyższą półkę w piekarniku, aby kruszonka się zarumieniła.
Smacznego!
![Rabarbarowa rewolucja](http://durszlak.pl/system/banners/00/00/00/11/82embed_XfkOq11ZbQY3ChObKMKXYJ392uPOyQzz.jpg)
Pychotka :)
OdpowiedzUsuńgenialna ta tarta i jak za rabarbarem nie przepadam, tak Twoja propozycja mnie bardzo zachęciła!
OdpowiedzUsuńświetna tarta, spód z kaszy i kruszonka z płatków to pyszny i zdrowy pomysł :)
OdpowiedzUsuń