MENU,

Szukaj na tym blogu

środa, 13 maja 2015

Bezglutenowe ciasto z rabarbarem.

Sezon na rabarbar trwa więc postanowiłam zrobić mały eksperyment. Miałam ochotę z jednej strony na crumble ,a z drugiej na ciasto z rabarbarem, ale takie zdrowe ciasto. Wiadomo, że nic nie zastąpi smaku kruchego placka czy też drożdżowego ciasta z rabarbarem Jednak czasami lepiej wybrać lżejszą opcję i zdecydowanie zdrowszą. Zmodyfikowałam przepis na jaglane brownie z mojewypieki.com - powstał z tego spód do ciasta, cytrynowy w połączeniu z karmelizowanym rabarbarem i owsianą kruszonką zupełnie nie czuć obecności kaszy - jest naprawdę pyszne, jedyne co bym poprawiła to większa ilość skórki cytrynowej w cieście. Idealne ciasto do kawy. UWAGA : 
Podane składniki są na małą tortownicę, na zwykłą należy podwoić ilość wszystkich składników.





Składniki na małą tortownicę :

na spód :
  • 1/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 3/4 szklanki wody
  • szczypta soli
  • łyżka cukru
Kaszę jaglaną prażymy w garnku, jak zacznie przyjemnie pachnieć orzechami dodajemy wodę, sól oraz cukier. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut. Studzimy.

  • 2 jajka
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego ( można zastąpić 1 opakowaniem cukru wanilionowego) + 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki startej skórki z cytryny
  • 1/4 szklanki roztopionego i przestudzonego masła
Przestudzoną kaszę oraz resztę składników blendujemy na gładką masę.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 15-18 minut.


karmelizowany rabarbar :
  • 400 - 500 g rabarbaru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
Rabarbar obieramy ze skórki, myjemy.  Kroimy łodygi wzdłuż a następie na paski o długości ok 4 cm. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy cukier, masło i mieszamy. Następie dodajemy rabarbar i smażymy do miękkości około 10 minut. 

Rabarbar wykładamy na podpieczony spód i czekamy aż osiągnie temperaturę pokojową.
W międzyczasie robimy kruszonkę :



owsiana kruszonka :

  • 90 gram zmielonych na mąkę w młynku do kawy płatków owsianych
  • 40 gram cukru trzcinowego
  • 45 gram zimnego masła
Mieszamy wszystko w misce, rozcierając palcami na kruszonkę. Posypujemy nią ciasto i pieczemy wszystko w 180 stopniach ( piekłam bez termoobiegu ) około 25 minut. 

Po upływie 25 minut zwiększyłam temperaturę do 200 stopni i przełożyłam ciasto na najwyższą półkę w piekarniku, aby kruszonka się zarumieniła.


Smacznego!

Rabarbarowa rewolucja

3 komentarze:

  1. genialna ta tarta i jak za rabarbarem nie przepadam, tak Twoja propozycja mnie bardzo zachęciła!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna tarta, spód z kaszy i kruszonka z płatków to pyszny i zdrowy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl