MENU,

Szukaj na tym blogu

piątek, 22 maja 2015

Sałatka z kalarepą, winogronami, ogórkiem i orzechami włoskimi.

Do tego ogórek, czerwona cebula i płatki sera, polana zdrowym dressingiem miodowo-musztardowym.

Zwykle kalarepę jadam krojąc ja w paski i posypując delikatnie solą morską, dzisiaj odkryłam, że rewelacyjnie sprawdziła się w mojej ulubionej sałatce. Lekka, a zarazem sycąca. Nie wymaga spędzania długich godzin w kuchni, gotowa w 10 minut, idealna po przyjściu z pracy lub z uczelni, kiedy nie chce nam się gotować.


Składniki na 2 porcje :

sałata:
  • 3 garści różnych sałat
  • pół kalarepy
  • 8 czerwonych winogron
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • pół ogórka
  • pół czerwonej cebuli
  • listki bazylii

serowe płatki :
  • 25 g sera jadel ( do kupienia w lidlu)
Tniemy ser na mandolinie w cieniutkie plasterki.


dressing :

  • 2 łyżki oleju lnianego
  • łyżka musztardy 
  • 2 łyżeczki miodu
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • 3 łyżki wody mineralnej
  • sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz
W miseczce mieszamy olej, musztardę i miód. Gdy powstanie gładka masa dodajemy ocet i przyprawy do smaku. Dodać 3 łyżki wody.

Ogórka, kalarepę i cebulę tniemy na mandolinie w cienkie plasterki, to samo robimy nożem z winogronami, wyjmując pestki.
Mieszamy wszystkie składniki oprócz sera i orzechów z dressingiem.
Posypujemy orzechami włoskimi - można je wcześniej podprażyć,  serowymi płatkami i posypujemy listkami bazylii. 


Smacznego 
Nowalijki w kuchni

1 komentarz:

  1. Pięknie wygląda na talerzu :) Szybko, smacznie i zdrowo - to lubię!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl