MENU,

Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 25 maja 2015

pełnoziarnista tarta z botwinką.

Przepis oryginalnie pochodzi ze strony internetowej KUKBUKA, zmodyfikowałam go piekąc jedną dużą tartę i zamieniając mąkę na pełnoziarnistą, żeby było zdrowiej. Smacznego, warto upiec - sezon na botwinkę w pełni.

Składniki na formę do tarty o średnicy 24 cm :

250 g mąki pełnoziarnistej
125 g zimnego masła
1 jajko

Posiekać masło, mąkę przesiać, dodać otręby, które pozostaną na sitku po przesianiu.
Wszystkie składniki umieścić w misce, szybko zagnieść ciasto. Ważne jest żeby zrobić to dokładnie. 
Umieścić w lodówce na 1,5 godziny. Jeśli po wyjęciu z lodówki będzie ciężko je rozwałkować należy zostawić je na blacie kuchennym na około 10-15 min aż będzie plastyczne.

Formę na tartę wysmarowujemy masłem, rozwałkowujemy ciasto i wykładamy na spód.
Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut.

200 g botwinki
2 jajka
250 ml jogurtu naturalnego
szczypta gałki muszkatołowej 
kilka garści starego sera żółtego
sól, pieprz do smaku
kilka orzechów włoskich


Botwinkę kroimy na 3-4 cm kawałki. Składniki na farsz oprócz orzechów mieszamy w misce.
Wykładamy na wystudzony i podpieczony spód, na wierzch układając orzechy włoskie.

Pieczemy 40 min  w 180 stopniach.


2 komentarze:

Durszlak.pl