Składniki na formę do tarty o średnicy 24 cm :
250 g mąki pełnoziarnistej
125 g zimnego masła
1 jajko
Posiekać masło, mąkę przesiać, dodać otręby, które pozostaną na sitku po przesianiu.
Wszystkie składniki umieścić w misce, szybko zagnieść ciasto. Ważne jest żeby zrobić to dokładnie.
Umieścić w lodówce na 1,5 godziny. Jeśli po wyjęciu z lodówki będzie ciężko je rozwałkować należy zostawić je na blacie kuchennym na około 10-15 min aż będzie plastyczne.
Formę na tartę wysmarowujemy masłem, rozwałkowujemy ciasto i wykładamy na spód.
Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut.
200 g botwinki
2 jajka
250 ml jogurtu naturalnego
szczypta gałki muszkatołowej
kilka garści starego sera żółtego
sól, pieprz do smaku
kilka orzechów włoskich
Botwinkę kroimy na 3-4 cm kawałki. Składniki na farsz oprócz orzechów mieszamy w misce.
Wykładamy na wystudzony i podpieczony spód, na wierzch układając orzechy włoskie.
Pieczemy 40 min w 180 stopniach.
zjadłabym z ogromną chęcią! dziś kupiła botwinkę :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :)
OdpowiedzUsuń