MENU,

Szukaj na tym blogu

piątek, 17 lipca 2015

PRZETWORY : domowy ketchup

Przygotowanie składników na ketchup jest dość szybkie, znacznie dłuższy czas zajmuje wykonanie, jednak warto. Jest o wiele zdrowszy i smaczniejszy niż ten ze sklepu.




Składniki na około 500-600 ml :

2 kg pomidorów
2 cebule
2 ząbki czosnku
4 ziela angielskie
5 listków laurowych
3 łyżki oliwy z oliwek
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
pół szklanki octu winnego/ jabłkowego
sól, pieprz, chili
1/3 szklanki cukru trzcinowego

Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.

Cebulę i czosnek siekamy drobno.

Pomidory, cebulę i czosnek wkładamy do garnka, dodajemy ziele i listki laurowe. Na dużym ogniu zagotowujemy. 

Zmniejszamy ogień i gotujemy około 2 godzin.

Dodajemy wino,cukier, ocet, przyprawy oraz olej. Gotujemy jeszcze 10 minut.


Wyjmujemy listki laurowe i całość miksujemy w blenderze kielichowym.




Studzimy, próbujemy i doprawiamy do smaku.
Całość możemy przez niedługi czas przechowywać w lodówce lub zawekować, aby cieszyć się smakiem prawdziwego ketchupu nawet w zimę, kiedy nie ma sezonu na pomidory. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl