Składniki na około 500-600 ml :
2 kg pomidorów
2 cebule
2 ząbki czosnku
4 ziela angielskie
5 listków laurowych
3 łyżki oliwy z oliwek
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
pół szklanki octu winnego/ jabłkowego
sól, pieprz, chili
1/3 szklanki cukru trzcinowego
Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
Cebulę i czosnek siekamy drobno.
Pomidory, cebulę i czosnek wkładamy do garnka, dodajemy ziele i listki laurowe. Na dużym ogniu zagotowujemy.
Zmniejszamy ogień i gotujemy około 2 godzin.
Dodajemy wino,cukier, ocet, przyprawy oraz olej. Gotujemy jeszcze 10 minut.
Wyjmujemy listki laurowe i całość miksujemy w blenderze kielichowym.
Studzimy, próbujemy i doprawiamy do smaku.
Całość możemy przez niedługi czas przechowywać w lodówce lub zawekować, aby cieszyć się smakiem prawdziwego ketchupu nawet w zimę, kiedy nie ma sezonu na pomidory.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz