Pierwszy przepis na zupę na moim blogu. Zupa jest cudowna, a dodatek suszonych pomidorów i czerwonego wina wzbogaca jej smak. Na pochmurne, letnie dni.
1. Pieczone pomidory : Pomidory myjemy, ząbków czosnku nie obieramy tylko odcinamy dolną część. Do nagrzanego pieca 220 stopnii wstaewiamy naczynie żaroodporne z pomidorami i czosnkiem polanymi oliwą z oliwek. Pieczemy godzinę.
2. Cebulę, marchewkę i selera siekamy drobno. Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i podsmażamy aż warzywa będą miekkie.
3. Studzimy upieczone pomidory i czosnek. Obieramy ze skórki, czosnek wyciskamy. Wkładamy do dużego garnka, dodajemy podsmażone warzywa i pół szklanki wody. Gotujemy około 15 minut, dodajemy ocet, wino, przyprawy.
4. Wkładamy do kielicha blendera, dodajemy suszone pomidory i blendujemy na zupę krem. Smacznego.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń