MENU,

Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 20 lipca 2015

zupa krem z pieczonych pomidorów.

Pierwszy przepis na zupę na moim blogu. Zupa jest cudowna, a dodatek suszonych pomidorów i czerwonego wina wzbogaca jej smak. Na pochmurne, letnie dni.


Na duży garnek :

  •  2 kg pomidrów
  • 4 duże ząbki czosnku
  • cebula
  • marchewka
  • mały kawałek korzenia selera
  • sól, pieprz, oliwa, chili, pietruszka
  • 1/2 szklanki wody 
  • pół szklanki czerwonego wina 
  • 3 łyżki octu winnego
  •  4 suszone pomidory w oleju



1. Pieczone pomidory : Pomidory myjemy, ząbków czosnku nie obieramy tylko odcinamy dolną część. Do nagrzanego pieca 220 stopnii wstaewiamy naczynie żaroodporne z pomidorami i czosnkiem polanymi oliwą z oliwek. Pieczemy godzinę.

 2. Cebulę, marchewkę i selera siekamy drobno. Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i podsmażamy aż warzywa będą miekkie.

 3. Studzimy upieczone pomidory i czosnek. Obieramy ze skórki, czosnek wyciskamy. Wkładamy do dużego garnka, dodajemy podsmażone warzywa i pół szklanki wody. Gotujemy około 15 minut, dodajemy ocet, wino, przyprawy.

 4. Wkładamy do kielicha blendera, dodajemy suszone pomidory i blendujemy na zupę krem. Smacznego.

1 komentarz:

Durszlak.pl