Zainspirowana kolejny raz jaglanym brownie z www.mojewypieki.com postanowiłam znów zmodyfikować przepis, aby uzyskać bezglutenowe, sezonowe ciasto. Ciasto może wydawać się dość jesienne, pełne aromatów cynamonu i imbiru. Uwielbiam połączenie śliwek z tymi przyprawami, oraz śliwek i kruszonki. W tym cieście znalazło się to wszystko, a przy okazji możemy dokroić sobie dokładkę bez wyrzutów sumienia ;) Użyłam dość sporej blaszki, jeśli chcemy otrzymać grubszy spód, użyjmy mniejszesz. Można również dowolnie modyfikować ilość owoców. Smacznego.
1 .CIASTO : Kaszę prażymy w garnku aż poczujemy przyjemny, orzechowy zapach. Dodajemy wodę, szczyptę soli i cukru. Gotujemy pod przykryciem aż kasza wchłonie całą wodę. Studzimy. Blendujemy z pozostałymi składnikami na ciasto. Blaszkę smarujemy olejem, wykładamy masę. Podpiekamy w 180 stopniach około 10 min.
2. OWOCE : Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy miód, cynamon, owoce. Smażymy około 10 min. Wykładamy na podpieczony spód i posypujemy kruszonką.
3.KRUSZONKA : Wszystkie składniki umieszczamy w misce i rozcieramy na kruszonkę. Całość pieczemy w 180 stopniach około 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz