MENU,

Szukaj na tym blogu

czwartek, 23 lipca 2015

bezglutenowy imbirowy placek ze śliwkami i porzeczką,


Zainspirowana kolejny raz jaglanym brownie z www.mojewypieki.com postanowiłam znów zmodyfikować przepis, aby uzyskać bezglutenowe, sezonowe ciasto. Ciasto może wydawać się dość jesienne, pełne aromatów cynamonu i imbiru. Uwielbiam połączenie śliwek z tymi przyprawami, oraz śliwek i kruszonki. W tym cieście znalazło się to wszystko, a przy okazji możemy dokroić sobie dokładkę bez wyrzutów sumienia ;) Użyłam dość sporej blaszki, jeśli chcemy otrzymać grubszy spód, użyjmy mniejszesz. Można również dowolnie modyfikować ilość owoców. Smacznego.







NA CIASTO :

* pół szklanki kaszy jaglanej
* 1 i 1/4 szklanki wody
* 3 łyżki oleju
* 3 łyżki miodu
* łyżecka proszku do pieczenia bezglutenowego
* 2 jajka roz. L
* 3 łyżki śmietany 18 %
* 3 łyżki świeżo startego imbiru
* łyżeczka startej skórki z cytryny


NA OWOCE :

* 1 kg śliwek
* 200 g porzeczek
* łyżeczka cynamonu
* 3 łyżki miodu


NA KRUSZONKĘ:

*100 g płatków owsianych bezglutenowych zmielonych w młynku do kawy na mąkę
*10 g cukru
*35 g masła





1 .CIASTO : Kaszę prażymy w garnku aż poczujemy przyjemny, orzechowy zapach. Dodajemy wodę, szczyptę soli i cukru. Gotujemy pod przykryciem aż kasza wchłonie całą wodę. Studzimy. Blendujemy z pozostałymi składnikami na ciasto. Blaszkę smarujemy olejem, wykładamy masę. Podpiekamy w 180 stopniach około 10 min.

2. OWOCE : Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy miód, cynamon, owoce. Smażymy około 10 min. Wykładamy na podpieczony spód i posypujemy kruszonką.

3.KRUSZONKA : Wszystkie składniki umieszczamy w misce i rozcieramy na kruszonkę. Całość pieczemy w 180 stopniach około 30 min.



Letnie owoce

1 komentarz:

Durszlak.pl