MENU,

Szukaj na tym blogu

piątek, 19 czerwca 2015

tortilla z pieczonym falafelem, grillowanymi szparagami i cukinią.



Szukałam niedawno przepisu na wege tortille na ciepło niestety z marnym skutkiem, postanowiłam połączyć kilka prostych składników, aby otrzymać tą aromatyczną całość. 

Zdrowa alternatywa dla falafeli "na mieście", które smażone są w głębokim tłuszczu, kotleciki można przygotować dzień wczesniej i przechowywać w lodówce, wcześniej tylko podgrzać na grillu.
Składniki na 4 tortille (12 kotlecików):

* puszka ciecierzycy
* 1 biała cebula
* 3 ząbki czosnku
* pęczek pietruszki, posiekanej
* łyżka zmielonych ziaren kolendry, szczypta chili, sól, czarny pieprz

Ciecierzycę blendujemy na gładką masę, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, doprawiamy i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, formujemy małe kotleciki dłońmi i smażymy z każdej strony po 2-3 minuty. Przekładamy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 190 stopniach około 15 minut. Należy uważać bo kotleciki łatwo się rozpadają, gdy przestygną mają bardziej stałą formę.

* pół opakowania serka białego
* 3 ząbki czosnku
* 2 łyżki koperku
* sól pieprz

Czosnek siekamy dodajemy do serka razem z koperkiem i przyprawami, mieszamy.

* 12 białych szparagów
* 1 cukinia

Szparagi myjemy, usuwamy zdrewniałe końcówki, kroimy na kawałki o długości 1 cm.
Cukinie myjemy, kroimy na cienkie plasterki.
Grillujemy około 3 minut.

* 4 tortille pszenne lub razowe

Placki zwilżamy, podgrzewamy około 15 sekund. Smarujemy serkiem, układamy plasterki cukini, wykładamy szparagi zawijamy i grillujemy na złoty kolor.

Smacznego!





Warzywa i owoce z grilla


1 komentarz:

  1. Smakowite :) Miło mi, że dołączyłaś do akcji "Warzywa i owoce z grilla" Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl