![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhcFiyjQ5AgsF-VjGw2wfZNRtdSnKi30weCfjWTXfMT6RYP2KmB3jCxqX6WU7g3RhB67oM9L4w1xx4lM04DeCQzv8za5Q1kK3DUhQwjEy7mQkaZebMRWWRd0_FyYgt6vLcUOL2O6dYm0Rg/s640/blogger-image--974301339.jpg)
Szukałam niedawno przepisu na wege tortille na ciepło niestety z marnym skutkiem, postanowiłam połączyć kilka prostych składników, aby otrzymać tą aromatyczną całość.
Zdrowa alternatywa dla falafeli "na mieście", które smażone są w głębokim tłuszczu, kotleciki można przygotować dzień wczesniej i przechowywać w lodówce, wcześniej tylko podgrzać na grillu.
Składniki na 4 tortille (12 kotlecików):
* puszka ciecierzycy
* 1 biała cebula
* 3 ząbki czosnku
* pęczek pietruszki, posiekanej
* łyżka zmielonych ziaren kolendry, szczypta chili, sól, czarny pieprz
Ciecierzycę blendujemy na gładką masę, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, doprawiamy i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, formujemy małe kotleciki dłońmi i smażymy z każdej strony po 2-3 minuty. Przekładamy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 190 stopniach około 15 minut. Należy uważać bo kotleciki łatwo się rozpadają, gdy przestygną mają bardziej stałą formę.
* pół opakowania serka białego
* 3 ząbki czosnku
* 2 łyżki koperku
* sól pieprz
Czosnek siekamy dodajemy do serka razem z koperkiem i przyprawami, mieszamy.
* 12 białych szparagów
* 1 cukinia
Szparagi myjemy, usuwamy zdrewniałe końcówki, kroimy na kawałki o długości 1 cm.
Cukinie myjemy, kroimy na cienkie plasterki.
Grillujemy około 3 minut.
* 4 tortille pszenne lub razowe
Placki zwilżamy, podgrzewamy około 15 sekund. Smarujemy serkiem, układamy plasterki cukini, wykładamy szparagi zawijamy i grillujemy na złoty kolor.
Smacznego!
Smakowite :) Miło mi, że dołączyłaś do akcji "Warzywa i owoce z grilla" Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń