Składniki :
- 230 g mąki żytniej razowej typ 2000
- 90 g mąki pszennej razowej
- 110 g mąki pszennej
- 130 g aktywnego żytniego zakwasu
- 241 g wody, w temperaturze 40 stopni
- 1 łyżka soli
- 50 g ziaren w różnych proporcjach : słonecznik, żurawina, sezam, pestki dyni
Wszystkie składniki oprócz ziaren umieszczamy w misce. Wyrabiamy ciasto około 15 minut łyżką lub 7 mikserem. Dodajemy ziarna i wyrabiamy jeszcze z 5 minut.
Odstawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Formę smarujemy olejem, wysypujemy otrębami. Przekładamy do wyrośnięcia na kolejne 2-3 godziny ( może krócej, zależne od temperatury otoczenia i aktywności zakwasu, ja robiłam na 8 dniowym.)
30 minut przed końcem wyrastania nastawiamy piekarnik na 230 stopni. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 210. Dopiekamy 20-30 minut.
Przed krojeniem chleb należy ostudzić, najlepiej przez całą noc lub 12 godzin.
![Domowe pieczywo na zakwasie](http://durszlak.pl/system/banners/00/00/00/12/06embed_V55wyS9JQNuaBgIjmRBNiP8cyStbFgzz.png)
Smacznego i zapraszam do wzięcia udziału w akcji domowe pieczywo na zakwasie.
bardzo ładny bochenek :)
OdpowiedzUsuń