To jeden z tych przepisów, kiedy nie chce się stać nam całego dnia w kuchni, a z drugiej strony mamy ochotę na coś ciepłego i sycącego. Idealne zestawienie smaków,

Składniki na dwie porcje :
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 2,5 szklanki wody
- szczypta cukru i soli
- jedna cebula
- jeden bakłażan
- pół kulki mozarelli
- puszka pomidorów
- dwa ząbki czosnku
- szczypiorek do posypania
Kaszę prażymy, gdy zacznie się unosić przyjemny, orzechowy zapach dodajemy wodę oraz szczyptę cukru i soli. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta.
Bakłażana kroimy w grube plastry, posypujemy solą i odstawiamy na około 10 minut.
W między czasie przygotowujemy sos :
Kroimy cebulkę w kostkę i siekamy czosnek, podsmażamy na łyżce oleju.
Dodajemy puszkę pomidorów, gotujemy na dużym ogniu aż część soku odparuje.
Przyprawiamy solą, pieprzem, chili ( wg. upodobania)
Rozgrzewamy patelnie grillową . (lub grilla w ogródku :) )Bakłażana płuczemy z soli i osuszamy.
Grillujemy aż będzie miękki, plastry kroimy każdy na 4 części.
Kaszę łączymy z sosem, dodajemy bakłażana, pokrojoną na małe kawałki mozarellę i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz