MENU,

Szukaj na tym blogu

czwartek, 11 czerwca 2015

Kasza jaglana z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozarellą,



To jeden z tych przepisów, kiedy nie chce się stać nam całego dnia w kuchni, a z drugiej strony mamy ochotę na coś ciepłego i sycącego. Idealne zestawienie smaków,


Składniki na dwie porcje :
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 2,5 szklanki wody
  • szczypta cukru i soli
  • jedna cebula
  • jeden bakłażan
  • pół kulki mozarelli
  • puszka pomidorów
  • dwa ząbki czosnku
  • szczypiorek do posypania
Kaszę prażymy, gdy zacznie się unosić przyjemny, orzechowy zapach dodajemy wodę oraz szczyptę cukru i soli. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta.
Bakłażana kroimy w grube plastry, posypujemy solą i odstawiamy na około 10 minut.


W między czasie przygotowujemy sos :
Kroimy cebulkę w kostkę i siekamy czosnek, podsmażamy na łyżce oleju.
Dodajemy puszkę pomidorów, gotujemy na dużym ogniu aż część soku odparuje.
Przyprawiamy solą, pieprzem, chili ( wg. upodobania)

Rozgrzewamy patelnie grillową .  (lub grilla w ogródku :) )Bakłażana płuczemy z soli i osuszamy.
Grillujemy aż będzie miękki, plastry kroimy każdy na 4 części.

Kaszę łączymy z sosem, dodajemy bakłażana, pokrojoną na małe kawałki mozarellę i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!









Warzywa i owoce z grilla


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl