Na podstawie przepisu Jamiego Olivera.
Składniki 6 porcji :
500 g białych szparagów
2 cebule
2,5 szklanki bulionu wegetariańskiego
sół,pieprz
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki. W garnku rozgrzewamy trochę oleju, kroimy cebulę w drobną kostkę, dusimy na małym ogniu około 10 minut. Dodajemy szparagi i bulion, gotujemy około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy, można przecedzić zupę przez sitko a pozostałą część jeszcze raz zblendować i dodać do przecedzonej zupy.
Jajko : wodę z łyżką octu nalewamy do garnuszka. Gdy woda będzie się gotować wbijamy jajko do filiżanki, z filiżanki wlewamy do garnka z wodą i octem. Gotujemy 3 minuty. Wyławiamy, kładziemy na zupie.
Smacznego.

Smacznie :)
OdpowiedzUsuń