MENU,

Szukaj na tym blogu

wtorek, 2 czerwca 2015

Pleśniak z rabarbarem i kruszonką.

Dość czasochłonne ciasto, ale naprawdę warte wysiłku. Trochę inna wersja tradycyjnego pleśniaka, na kruchym spodzie z dodatkiem kruszonki.


Składniki na dużą blachę:

ciasto :
200 g masła
2 żółtka 
360 g mąki
3/4 łyżeczki sody
1/3 szklanki cukru

  • Masło kroimy w kostkę, mąkę przesiewamy, umieszczamy wszystkie składniki w dużej misce i wyrabiamy ciasto. 
  • Dzielimy na 2 części, jedną dwa razy większą od drugiej.
  • Wkładamy do lodówki na 2 godziny.



nadzienie :
2 kg rabarbaru
pół szklanki cukru
  • Rabarbar obieramy, myjemy, kroimy na kawałki o długości około 1 cm. 
  • Wkładamy do garnka dodajemy cukier, gdy zacznie puszczać sok, odlewamy go i smażymy dalej aż będzie miękki i rozpadający się.
  • ( Z odlanego syropu można zrobić lemoniadę rabarbarową, rozcieńczyć z wodą i dodać plasterki cytryny.

  • Blachę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wałkujemy ciasto (większą część).
  • Wykładamy na blachę, nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w 185 stopniach około 10-15 min na złoty kolor.
  •  Studzimy.


pianka bezowa :
4 białka
2/3 szklanki cukru
  • Ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając.
  • Na wystudzony podpieczony spód wykładamy rabarbar, piankę, tarkujemy mniejszą część kruchego ciasta i posypujemy kruszonką :

kruszonka:
50 g masła
100 g mąki
25 g cukru
  • Rozcieramy na kruszonkę i posypujemy.
  • Całość pieczemy w 170 stopniach przez około 30 minut.




Rabarbarowa rewolucja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl