Składniki na dużą blachę:
ciasto :
200 g masła
2 żółtka
360 g mąki
3/4 łyżeczki sody
1/3 szklanki cukru
- Masło kroimy w kostkę, mąkę przesiewamy, umieszczamy wszystkie składniki w dużej misce i wyrabiamy ciasto.
- Dzielimy na 2 części, jedną dwa razy większą od drugiej.
- Wkładamy do lodówki na 2 godziny.
nadzienie :
2 kg rabarbaru
pół szklanki cukru
- Rabarbar obieramy, myjemy, kroimy na kawałki o długości około 1 cm.
- Wkładamy do garnka dodajemy cukier, gdy zacznie puszczać sok, odlewamy go i smażymy dalej aż będzie miękki i rozpadający się.
- ( Z odlanego syropu można zrobić lemoniadę rabarbarową, rozcieńczyć z wodą i dodać plasterki cytryny.
- Blachę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wałkujemy ciasto (większą część).
- Wykładamy na blachę, nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w 185 stopniach około 10-15 min na złoty kolor.
- Studzimy.
pianka bezowa :
4 białka
2/3 szklanki cukru
- Ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając.
- Na wystudzony podpieczony spód wykładamy rabarbar, piankę, tarkujemy mniejszą część kruchego ciasta i posypujemy kruszonką :
kruszonka:
50 g masła
100 g mąki
25 g cukru
- Rozcieramy na kruszonkę i posypujemy.
- Całość pieczemy w 170 stopniach przez około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz