Przepyszny aromatyczny chleb, który nie powinien sprawić większych trudności, przepis na ciasto pochodzi z moichwypieków, z żytniego chleba z orzechami. Zmieniłam dodatki na suszone figi, migdały i słonecznik. Dzięki temu chleb jest lekko słodki, idealny do sera lub domowej konfitury.
na 1 bochenek :
227 g mąki pszennej
90 g mąki żytniej razowej
190 g wody
250 g aktywnego zakwas żytniego
pół łyżki soli
pół szklanki fig, posiekanych migdałów i pestek słonecznika w dowolnych proporcjach
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiqafDBGZVono5aXDVZmL3Gz6Mb-YTLcba2nOF_eLtISwOCicqq-hq3Q0I9LbCBX_rNB1aqM6McEzEQDwDzzXSFG5zc5JhvVeW2kjHGh7diH3jMz0YOkdWcM-aVZ36k4MgU54v7e3tk9p4/s640/blogger-image--1885012671.jpg)
Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy. Wyrabiamy około 10 minut, aż do uzyskania elastycznego ciasta, wyrabiałam je ręcznie, za pomocą łyżki, zajęło mi to około 20 minut.
Umieszczamy w misce, przykrywamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości u mnie były to 2 godziny.
Po tym czasie ciasto chwilę wyrabiamy, przekładamy do keksówki posmarowanej olejem i wysypanej otrębami, pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Piekanik nagrzewamy do 230 stopni, pieczemy chleb 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 210 i dopiekamy 25 minut. Studzimy na kratce, smacznego!
Pysznie ♥
OdpowiedzUsuń