MENU,

Szukaj na tym blogu

niedziela, 21 czerwca 2015

chleb na żytnim zakwasie z figami i migdałami




Przepyszny aromatyczny chleb, który nie powinien sprawić większych trudności, przepis na ciasto pochodzi z moichwypieków, z żytniego chleba z orzechami. Zmieniłam dodatki na suszone figi, migdały i słonecznik. Dzięki temu chleb jest lekko słodki, idealny do sera lub domowej konfitury. 

na 1 bochenek :
227 g mąki pszennej
90 g mąki żytniej razowej
190 g wody 
250 g aktywnego zakwas żytniego
pół łyżki soli
pół szklanki fig, posiekanych migdałów i pestek słonecznika w dowolnych proporcjach
Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy. Wyrabiamy około 10 minut, aż do uzyskania elastycznego ciasta, wyrabiałam je ręcznie, za pomocą łyżki, zajęło mi to około 20 minut.
Umieszczamy w misce, przykrywamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości u mnie były to 2 godziny.
Po tym czasie ciasto chwilę wyrabiamy, przekładamy do keksówki posmarowanej olejem i wysypanej otrębami, pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Piekanik nagrzewamy do 230 stopni, pieczemy chleb 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 210 i dopiekamy 25 minut. Studzimy na kratce, smacznego!




Domowe pieczywo na zakwasie

1 komentarz:

Durszlak.pl