MENU,

Szukaj na tym blogu

wtorek, 16 czerwca 2015

żytnie crumble bez cukru ( truskawki i jabłka)

Nawet w lato zdarzają się brzydkie dni, którym towarzyszą zimne poranki. Potrzebujemy wtedy koca, dobrej książki i rozgrzewającego śniadania, które w połączeniu z filiżanką kawy da zestaw idealny. 
Uwielbiam crumble, postanowiłam zrobić jego zdrowszą wersję, taką którą można zjeść bez wyrzutów sumienia.




Składniki na 1 porcje :

* 1 jabłko, obrane
* garść truskawek, umytych i odszypułkowanych
* łyżeczka syropu z daktyli
* 15 g masła
* 30 g mąki żytniej razowej
* pare orzechów włoskich
* 2 daktyle

Truskawki i pokrojone w kostkę jabłko wrzucamy do rondelka, na małym ogniu dusimy aż owoce zmiękną, dodajemy syrop z daktyli. Nagrzewamy piec do 180 stopni, przekładamy owoce do naczynia żaroodpornego.
 Robimy kruszonkę : Rozcieramy masło z mąką, dodajemy posiekane daktyle i orzechy. Wysypujemy ją na owoce i pieczemy około 20-30 minut, aż kruszonka się zarumieni.
Podajemy z jogurtem naturalnym.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl