MENU,

Szukaj na tym blogu

środa, 24 czerwca 2015

chleb razowy żytnio-pszenny na zakwasie z ziarnami.

Bez dodatku drożdży. W podanych proporcjach polecam użycie mniejszej formy jeśli chcemy mieć wyższy chleb, albo podwoić ilość składników podanych w przepisie. Rośnie bardzo powoli, ale efekt jest tego warty. Ma bardzo chrupiącą skórkę.






Składniki :
  • 230 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 90 g mąki pszennej razowej
  • 110 g mąki pszennej
  • 130 g aktywnego żytniego zakwasu
  • 241 g wody, w temperaturze 40 stopni
  • 1 łyżka soli
  • 50 g ziaren w różnych proporcjach : słonecznik, żurawina, sezam, pestki dyni
Wszystkie składniki oprócz ziaren umieszczamy w misce. Wyrabiamy ciasto około 15 minut łyżką lub 7 mikserem. Dodajemy ziarna i wyrabiamy jeszcze z 5 minut.

Odstawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Formę smarujemy olejem, wysypujemy otrębami. Przekładamy do wyrośnięcia na kolejne 2-3 godziny ( może krócej, zależne od temperatury otoczenia i aktywności zakwasu, ja robiłam na 8 dniowym.)

30 minut przed końcem wyrastania nastawiamy piekarnik na 230 stopni. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 210. Dopiekamy 20-30 minut.


Przed krojeniem chleb należy ostudzić, najlepiej przez całą noc lub 12 godzin.

Domowe pieczywo na zakwasie
Smacznego i zapraszam do wzięcia udziału w akcji domowe pieczywo na zakwasie.

1 komentarz:

Durszlak.pl