MENU,

Szukaj na tym blogu

niedziela, 12 lipca 2015

wegańskie, pieczone kotleciki z zielonej pietruszki i ciecierzycy

Przygotowanie składników na to danie zajmuje max 10 minut, w czasie gdy kotleciki się pieką możemy przygotować dodatki do kotlecików, z którymi stworzą pyszne danie :
np. kasza jaglana i mizeria
młode ziemniaki i grillowana cukinia
mix sałat z sosem musztardowo miodowym
polane sosem sezamowym - sprawdzona opcja, niestety sos nie zachował się do zdjęć:)
Wystarczy wymieszać pół szklanki jogurtu naturalnego dodać łyżeczkę tahini i doprawić solą/pieprzem do smaku.

na 6 kotlecików :

szklanka posiekanej pietruszki
puszka ciecierzycy
3 łyżki mąki
łyżeczka tahini
mała cebula, posiekana
1 łyżeczka rozgniecionych ziaren kolendry
łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz


Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.
Nagrzewamy piec do 200 stopni, formujemy kotleciki i układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, pieczemy około 20-30 minut ( po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni). 


Smacznego!




2 komentarze:

Durszlak.pl