MENU,

Szukaj na tym blogu

czwartek, 11 czerwca 2015

Pieczone skórki z młodych ziemniaków z solą i octem winnym.

To danie zasmakuje każdemu kto lubi połączenie octu z solą. Smakują jak najlepsze chipsy, oczywiście są o wiele zdrowsze, w przepisie jest minimalna ilość oliwy z oliwek a i tak są zaskakująco chrupiące. Przepis pochodzi z magazynu kinfolk.


Na 6 porcji :

kilo młodych ziemniaków, najlepiej podłużnych
pół szklanki octu winnego
trochę oliwy do posmarowania
pędzelek

do podania : tarty ser
       jogurt grecki
szczypiorek
( wedle uznania)

Ziemniaki myjemy, delikatnie szorujemy gąbką. Kroimy na pół. Zalewamy zimną wodą, gotujemy około 20 minut.

Odlewamy wodę, ziemniaki płuczemy w zimnej. Odstawiamy do wystygnięcia.
Gdy już wystygną małą łyżeczką wydrążamy środki robiąc z ziemniaków taką łódeczkę.
Smarujemy od środka octem, a skórki oliwą.

Grillować około 5 minut z każdej strony aż będą złote. 
Posypać solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. 
Jeśli dodajemy ser, należy zapiekać wszystko razem aż ser się rozpuści.
Smacznego


Warzywa i owoce z grilla


Na zdjęciu podane ze smażonym tofu z malinowym sosem.

1 komentarz:

  1. Smakowicie wyglądają te ziemniaczki! Miło mi, że dołączyłaś do akcji "Warzywa i owoce z grilla" :) Pozdrawiam serdecznie
    Izzy
    http://www.takeitizzy.pl/

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl