MENU,

Szukaj na tym blogu

czwartek, 13 sierpnia 2015

JAGLANKA : karmelizowane śliwki, wiśnie i syrop z młodych pędów sosny.

Pyszne, pożywne śniadanie w sam raz na chłodniejszy letni dzień. 


Składniki na 1 dużą porcje :


* 1/4 szklanki kaszy jaglanej
* 1 szklanka wody
* 1  łyżka śmietany
* pare wiśni
* 3 śliwki
*  syrop z młodych pędów sosny do podania
* łyżka miodu
* orzechy laskowe do podania
* nasiona chia do podania


Kaszę mielimy w młynku do kawy, prażymy w suchym garnku około 3 minut. Dodajemy wodę i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. W między czasie każdą śliwkę kroimy na ćwiartkę, na patelni rozgrzewamy łyżkę miodu, dodajemy śliwki, karmelizujemy około 5 minut, pod koniec posypujemy suszonym imbirem.

Gdy kasza się ugotuje, dodajemy łyżkę śmietany i mieszamy. Przekładamy do misku, wykładamy śliwki, wiśnie, orzechy i polewamy syropem z młodych pędów sosny.

Smacznego.

2 komentarze:

Durszlak.pl