MENU,

Szukaj na tym blogu

niedziela, 18 października 2015

orecchiette z bakłażanem, pieczarkami i cukinią w sosie pomidorowym.



Na 4 porcje :


* 300 g makaronu orecchiette
* 1 bakłażan
*100 g pieczarek
* 1 średnia cukinia
* 500 ml przecieru pomidorowego
* 4 ząbki czosnku
* 1 łyżeczka suszonej bazylii
* sól, pieprz



1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Sos : na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek podsmażamy. Dodajemy przecier pomidorowy, bazylię, przyprawiamy solą i pieprzem. Można dodać odrobinę chili, żeby danie miało bardziej wyrazisty smak. Gotujemy do czasu, ąż sos lekko zgęstnieje.

3. Bakłażna myjemy, kroimy w kostkę, solimy i odstawiamy na 10 minut. Cukinię oraz pieczarki kroimy na plasterki. Bakłażana myjemy, podsmażamy na patelni około 8 minut, dodajemy cukinię, pieczarki i sos. Dusimy około 10 minut. Mieszamy z makaronem i podajemy . Smacznego.

1 komentarz:

  1. Bakłażan, pieczarki, cukinia... To zdecydowanie pyszny zestaw, do orecchiette bardzo pasuje.

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl