Na 4 porcje :
1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Sos : na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek podsmażamy. Dodajemy przecier pomidorowy, bazylię, przyprawiamy solą i pieprzem. Można dodać odrobinę chili, żeby danie miało bardziej wyrazisty smak. Gotujemy do czasu, ąż sos lekko zgęstnieje.
3. Bakłażna myjemy, kroimy w kostkę, solimy i odstawiamy na 10 minut. Cukinię oraz pieczarki kroimy na plasterki. Bakłażana myjemy, podsmażamy na patelni około 8 minut, dodajemy cukinię, pieczarki i sos. Dusimy około 10 minut. Mieszamy z makaronem i podajemy . Smacznego.
Bakłażan, pieczarki, cukinia... To zdecydowanie pyszny zestaw, do orecchiette bardzo pasuje.
OdpowiedzUsuń