Na 4-6 porcji :
1. Tofu kroimy w kostkę, zalewamy sosem sojowym, dodajemy imbir i czosnek. Przekładamy do plastikowego pojemka i wkładamy do lodówki na min. 2 godziny.
2. Marchew obieramy, kroimy w cienkie paseczki. Pora kroimy w kwadraciki, a paprykę w cienkie paseczki.
3. Orzeszki tłuczemy w moździerzu, prażymy na suchej patelni.
4. Wszystkie składniki na sos : sos sojowy, ocet ryżowy, cukier oraz chili mieszamy w miseczce. Odstawiamy.
5. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
6. Do rozgrzanego woka dodajemy czosnek i imbir. Podsmażamy. Dodajemy marchewkę i pora. Smażymy 3-5 minut. Dodajemy paprykę i tofu. Smazymy kolejne 4 minuty. Dodajemy makaron , sos, orzeszki, mieszamy.
7. Podajemy posypane orzeszkami ziemnymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz