MENU,

Szukaj na tym blogu

sobota, 24 października 2015

stir-fry : makaron soba, tofu i orzeszki ziemne.

Na 4-6 porcji :
* opakowanie makaronu soba

* 3 marchewki

*1/2 dużego pora

* 1 czerwona papryka

* 50 g orzeszków ziemnych plus więcej do posypania

* 180 g tofu ( marynata : łyżeczka świeżo startego imbiru, ząbek czosnku, 3 łyżki sosu sojowego)

* łyżka świeżo startego imbiru

* 3 ząbki czosnku

* pół szklanki sosu sojowego

* łyżeczka brązowego cukru

*szczypta chili

* 4 łyżki octu ryżowego



1. Tofu kroimy w kostkę, zalewamy sosem sojowym, dodajemy imbir i czosnek. Przekładamy do plastikowego pojemka i wkładamy do lodówki na min. 2 godziny.

2. Marchew obieramy, kroimy w cienkie paseczki. Pora kroimy w kwadraciki, a paprykę w cienkie paseczki.

3. Orzeszki tłuczemy w moździerzu, prażymy na suchej patelni.

4. Wszystkie składniki na sos : sos sojowy, ocet ryżowy, cukier oraz chili mieszamy w miseczce. Odstawiamy.

5. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

6. Do rozgrzanego woka dodajemy czosnek i imbir. Podsmażamy. Dodajemy marchewkę i pora. Smażymy 3-5 minut. Dodajemy paprykę i tofu. Smazymy kolejne 4 minuty.  Dodajemy makaron , sos, orzeszki, mieszamy.

7. Podajemy posypane orzeszkami ziemnymi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl