MENU,

Szukaj na tym blogu

niedziela, 20 września 2015

żytnie korzenne placuszki z dyni z karmelizowanymi śliwkami i jabłkami

Ten przepis jest idealny na jesienny, deszczowy dzień kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, co trochę rozgrzeje nas od środka. Placuszki robi się niezwykle szybko pod warunkiem, że mamy gotowe puree z dyni w lodówce lub zamrażarce. Lepszy deser niż sklepowe słodycze, na pogodę, w którą zdecydowanie nie chce się wychodzić z domu.


Składniki na 2 porcje :

- szklanka mąki źytniej chlebowej
- jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki puree z dyni
- szklanka mleka sojowego
- łyżka cukru z wanilią
- łyżka przyprawy do piernika


- jabłko
- kilka węgierek
- łyżka masła
- łyżka cukru

-serek waniliowy



1. Mąkę przesiewamy, łączymy z suchymi składnikami, dodajemy mokre - mieszamy aż masa będzie gładka.

2. Rozgrzewamy trochę oleju na patelni. Smażymy placuszki po 3-4 min z każdej strony.

3. W międzyczasie na małej patelni, na małym ogniu rozgrzewamy masło, dodajemy owoce, posypujemy cukrem i karmelizujemy około 7 min.

4. Placuszki podajemy z serkiem i owocami. Idealne z kubkiem gorącej czekolady.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl