Pyszne i sycące danie idealne na późny obiad lub kolację.
Połączenie kaszy jaglanej z pikantną ciecierzycą i aromatycznymi warzywami.
Składniki :
pół szklanki kaszy jaglanej
10 migdałów
garść szczypioru
Kaszę gotujemy w szklance wody z dodatkiem szczypty soli i cukru aż wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu zostawiamy ją na zimnym palniku przez około 10 minut żeby odpoczęła. Pamiętajmy, aby przed ugotowaniem kaszę opłukać - pozbędziemy się jej gorzkiego posmaku.
150 g suchej ciecierzycy namoczonej na noc w lodówce
1 łyżka startego sera
1 łyżeczka papryki
pół łyżeczki chili
2 ząbki czosnku
sól
4 łyżki oliwy
burak
marchew
Ciecierzycę gotujemy z wodzie z dodatkiem szczypty sody oczyszczonej do miękkości, pod koniec gotowania solimy.
Ser, paprykę, chili, posiekany czosnek, sól i oliwę mieszamy w misce. Dodajemy gotowaną ciecierzyce i pokrojone warzywa, mieszamy aż ciecierzyca i warzywa pokryją się marynatą. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni. Pieczemy około 15-30 minut.
Kaszę mieszamy ze szczypiorkiem i migdałami, polecam dodać odrobinę oleju lnianego. Podajemy z ciecierzycą i warzywami.
Smacznego.
Inspiracja przepisu pochodzi z food52.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz