MENU,

Szukaj na tym blogu

środa, 29 kwietnia 2015

pierwszy tegoroczny placek z rabarbarem i imbirową kruszonką

Z niecierpliwością wyczekiwałam rabarbaru w tym roku, moje ulubione połączenie wiosennego rabarbaru z rozgrzewającym, zimowym imbirem - idealne ciasto na kwietniowe pochmune popołudnie. 





Składniki na tortownice ok 27 cm:
ciasto :
250 g mąki pszennej
125 g masła
1 żółtko
2 łyżki śmietany
3 łyżki cukru pudru

zagniatamy ciasto, robimy kule, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.

owoce:

0,5 kg rabarbaru
2 jabłka
2 łyżki masła
łyżka świeżo startego imbiru
łyżka startej skórki z cytryny, może być z pomarańczy
3 łyżki brązowego cukru

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 st

Owoce obieramy, na patelni rozpuszczamy masło na małym ogniu, dodajemy cukier, imbir, skórkę - mieszamy. Kroimy owoce, jabłucha w kostkę, rabarbar w plasterki. Smażymy na małym ogniu ok. 10 min

Po godzinie wyciągamy ciacho z lodówko, rozwałkowujemy, wyklejamy ciastem nasmarowaną masłem tortownicę, przykrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy suchą fasolę, aby obciążyć ciasto, pieczemy 10 min w 180 stopniach.

Wyciągamy nasze ciasto, wykładamy podsmażane owoce i zabieramy się za kruszonkę, wyrabiamy ją w misce z :
180 g mąki
90 g cukru
90 g miękkiego masła

Posypujemy nią owoce wyłożone na kruchy spód, całość pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach. 
smacznego!
Rabarbarowa rewolucja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl